Αρχική σελίδα » Μεταπτυχιακό » Γενική Περιγραφή » Γιατί να παρακολουθήσω » Ψυχολόγοι

Ψυχολόγοι

Η επιστήμη του στρες, η προαγωγή της υγείας και η διαχείριση του στρες ανοίγουν έναν νέο επαγγελματικό δρόμο τόσο για νέους όσο και για έμπειρους ψυχολόγους! 
Στη σημερινή εποχή της οικονομικής κρίσης, ολοένα και περισσότεροι άνθρωποι υποφέρουν από στρες και άγχος καθώς και από τις αρνητικές για την ψυχική και σωματική τους υγεία συνέπειες. Οι επισκέψεις στον ψυχολόγο στις μέρες μας έχουν πάρει μια διαφορετική μορφή: οι άνθρωποι δεν επιθυμούν –και συχνά δε μπορούν να πληρώσουν - αποκλειστικά μακροχρόνιες ψυχοθεραπείες με σκοπό να αναδιφήσουν στο παρελθόν τους και να λύσουν συγκρούσεις της παιδικής ηλικίας προκειμένου να αισθανθούν καλά στο παρόν τους. Παρατηρείται μια τεράστια μετατόπιση των αναγκών στον τομέα των ψυχολογικών υπηρεσιών, όχι μόνο στη χώρα μας, αλλά και παγκοσμίως: οι άνθρωποι ψάχνουν για γρήγορες και επιστημονικά τεκμηριωμένες λύσεις που θα τους ανακουφίσουν από το καθημερινό στρες και το άγχος. Το στρες μπορεί να προέρχεται από ποικίλες πηγές, ωστόσο κοινό παρονομαστή έχει το γεγονός ότι προκαλεί φθορά τόσο στη σωματική όσο και την ψυχική υγεία. 

Τα δεδομένα της επιστήμης του στρες ανοίγουν νέους επαγγελματικούς ορίζοντες στους ψυχολόγους: η μείωση του στρες στην καθημερινότητα είναι ζωτικής σημασίας για να διατηρήσει το άτομο τη συνολική του υγεία, να προστατέψει την ψυχική του υγεία, να βελτιώσει τη διάθεσή του, να γίνει πιο παραγωγικό, να έχει καλύτερο ανοσοποιητικό, ευεξία και μακροζωία.
Οι ψυχολόγοι έχουν ήδη γνώσεις σχετικά με την προσωπικότητα, τον τρόπο σκέψης και τη συμπεριφορά του ανθρώπου που, σε συνδυασμό με την επιστήμη του στρες μπορούν να αξιοποιηθούν για την κατάρτιση προγραμμάτων διαχείρισης του στρες καθώς και έρευνας στον τομέα αυτό.

Μελετώντας οι ψυχολόγοι την επιστήμη του στρες και αποκτώντας περαιτέρω κατάρτιση στη διαχείριση του στρες και την προαγωγή της υγείας προσθέτουν στην επαγγελματική τους φαρέτρα πολύτιμα θεραπευτικά εργαλεία που μπορούν να χρησιμοποιηθούν άμεσα σε:
• πληθώρα χώρων, όπως νοσοκομεία, οργανισμούς, σχολεία, επιχειρήσεις
και εργασιακούς χώρους, κοκ.
• σε διαφορετικές ηλικιακές ομάδες (παιδιά, εφήβους, ενήλικες, τρίτη ηλικία) 
• καθώς επίσης και σε διαφορετικές πληθυσμιακές ομάδες (ασθενείς με κατάθλιψη, αγχωτικές διαταραχές, καρκίνο, υπέρταση, διαβήτη, καρδιοπάθειες, κλπ).