Αρχική σελίδα » Πρόγραμμα Σπουδών » Μαθήματα ανά Εξάμηνο » Β' Εξάμηνο

Β' Εξάμηνο

Τίτλος: Στρες και τρόπος ζωής - στρες και νοσολογία
Σκοποί και Στόχοι. Το μάθημα επιδιώκει μέσα από την κριτική παρουσίαση των σύγχρονων βιβλιογραφικών δεδομένων να αναδείξει και να εξηγήσει τους ειδικούς μηχανισμούς που συνδέουν το στρες με βασικές παραμέτρους και επιλογές που συνθέτουν τον σύγχρονο τρόπο ζωής όπως η διατροφή, η φυσική δραστηριότητα, η ποιότητα και ποσότητα του ύπνου αλλά και συμπεριφορές υψηλού κινδύνου όπως η χρήση αλκοόλ και άλλων εθιστικών ουσιών. Ταυτόχρονα, πραγματοποιούνται διακριτές διαλέξεις που περιγράφουν την σχέση του στρες με μερικές από τις κυριότερες διαταραχές και προβλήματα υγείας, όπως τα καρδιαγγειακά, η παχυσαρκία, η κατάθλιψη, η υπέρταση, ο διαβήτης, τα αυτοάνοσα, οι δερματοπάθειες, ο καρκίνος, το άσθμα, και άλλα επίκαιρα ζητήματα σύγχρονης παθολογίας, αναδεικνύοντας έτσι τον κρίσιμο ρόλο της χρόνιας και παρατεταμένης έκθεσης σε νοσογόνο στρες στο σύγχρονο φορτίο νοσηρότητας και θνησιμότητας. Τέλος, οι φοιτητές μέσα από την προετοιμασία και την παρουσίαση σχετικής εργασίας θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε κριτική ανάλυση και σύνθεση της βιβλιογραφίας επί των θεμάτων της σύγχρονης νοσολογίας, του τρόπου ζωής και του στρες.
Τίτλος: Στρες και κοινότητα (στρες και φύλο, ηλικιωμένοι, παιδί, σχολείο, οικογένεια, φυσικές καταστροφές )
Σκοποί και Στόχοι. Στο πλαίσιο του μαθήματος αναλύονται διεξοδικά τα αίτια, οι παράγοντες και οι επιπτώσεις που έχει το στρες σε σημαντικές κοινωνικές δομές και συστήματα, όπως η οικογένεια, το εκπαιδευτικό περιβάλλον, και η ευρύτερη κοινότητα. Δίνεται έμφαση στον ρόλο του στρες στην εξέλιξη της πορείας της ζωής, εκκινώντας από τις κρίσιμες περιόδους της σύλληψης, της εγκυμοσύνης, της νεογνικής, της βρεφικής, της παιδικής και της εφηβικής ηλικίας, φτάνοντας έως και την περίοδο του γήρατος. Ακολούθως, συζητώνται ειδικά και επίκαιρα ζητήματα που σχετίζονται με τις νέες μορφές πληροφόρησης (διαδίκτυο), την οικονομική κρίση, την διαπολιτισμικότητα, την μετανάστευση κτλ. Τέλος, οι φοιτητές μέσα από την προετοιμασία και την παρουσίαση σχετικής εργασίας θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε κριτική ανάλυση και σύνθεση της σύγχρονης βιβλιογραφίας επί όλων των θεματικών του μαθήματος.
Τίτλος: Στρες στην Εργασία
Σκοποί και Στόχοι: Το μάθημα αποσκοπεί στην ανάδειξη της σημαντικής επίπτωσης που έχει το εργασιακό περιβάλλον, η φύση, η δομή και η οργάνωση της εργασίας στην υγεία των ατόμων. Μέσα από την παράθεση σύγχρονων βιβλιογραφικών δεδομένων αναδεικνύεται ειδικότερα ο ρόλος του εργασιακού στρες και το μέγεθος του προβλήματος, όπως αυτό καταγράφεται από την έρευνα, ενώ γίνεται αναφορά και σε άλλα επαγγελματικά νοσήματα και διαταραχές. Οι φοιτητές εξετάζουν τί είναι το εργασιακό στρες, ποια τα σχετικά θεωρητικά μοντέλα, τα εργαλεία μέτρησης και οι παράγοντες που σχετίζονται με την εμφάνισή του, με ιδιαίτερη έμφαση στους ψυχοκοινωνικούς παράγοντες, ενώ αναδεικνύονται και ζητήματα νομοθεσίας και οργάνωσης αλλά και έννοιες όπως η επαγγελματική εξουθένωση, η ικανοποίηση από την εργασία και η σεξουαλική παρενόχληση στους χώρους εργασίας. Τέλος, οι φοιτητές μέσα από την μελέτη της σχετικής επιστημονικής βιβλιογραφίας θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε κριτική ανάλυση και σύνθεση της σύγχρονης βιβλιογραφίας επί των θεμάτων του εργασιακού στρες και της αντιμετώπισής του και να αναδείξουν και να συζητήσουν επίκαιρα ζητήματα.
Τίτλος: Η επιστήμη της διαχείρισης του στρες 
Σκοποί και στόχοι: Το μάθημα στοχεύει στην ολοκληρωμένη παρουσίαση και ανάλυση των επιστημονικά τεκμηριωμένων μεθόδων διαχείρισης του στρες. Οι διαλέξεις, περιλαμβάνουν σύγχρονα επιστημονικά δεδομένα αναφορικά με τις διαφορετικές θεωρητικές προσεγγίσεις στην διαχείριση του στρες σε ατομικό επίπεδο και σε επίπεδο ομάδων. Γίνεται παρουσίαση και ταυτόχρονα πρακτική εξάσκηση στις επιμέρους επιστημονικά τεκμηριωμένες τεχνικές ενώ οι φοιτητές εξοικειώνονται με βασικές αρχές και τεχνικές της Συμβουλευτικής Ψυχολογίας. Μέσα από τις διαλέξεις και τις πρακτικές ασκήσεις, οι φοιτητές μαθαίνουν την μεθοδολογική προσέγγιση που ακολουθείται προκειμένου να σχεδιαστεί ένα πρόγραμμα ελέγχου του στρες, αναλύουν κριτικά και συγκρίνουν τις διαφορετικές μεθοδολογίες και είναι σε θέση να γνωρίζουν τα πλεονεκτήματα και τα μειονεκτήματα της καθεμίας μεθόδου.
Τίτλος: Συγγραφή της ερευνητικής εργασίας
Σκοποί και στόχοι: Το μάθημα στοχεύει στην διδασκαλία της μεθοδολογίας και στην ανάπτυξη των αντίστοιχων πρακτικών δεξιοτήτων, που θεωρούνται απαραίτητες για το γράψιμο μίας πρωτότυπης ερευνητικής εργασίας, και άλλων τύπων δημοσιεύσεων όπως οι συστηματικές ανασκοπήσεις. Μέσα από θεωρητικές διαλέξεις αλλά και πρακτικές ασκήσεις και εργασία σε ομάδες, κατά την διάρκεια των οποίων αναλύονται όλα τα επιμέρους μέρη που ακολουθούνται στην διαδικασία προετοιμασίας, συγγραφής και υποβολής μίας ερευνητικής εργασίας, οι φοιτητές εξοικειώνονται με την αναζήτηση, την κριτική σύνθεση και την ανάλυση της επιστημονικής βιβλιογραφίας και τα επιμέρους μέρη μιας ερευνητικής εργασίας όπως η μεθοδολογία, τα αποτελέσματα και τα συμπεράσματα. Οι φοιτητές, ασκούνται στην συγγραφή σε θέματα επιλογής τους και μπορούν να προετοιμάσουν και καταθέσουν με τη συνεργασία του επιστημονικού προσωπικού του ΠΜΣ σχετικά άρθρα προς υποβολή σε επιστημονικά περιοδικά